Portugalskie przepisy kulinarne
Po powrocie z szkolenia poczęstowaliśmy was ciastkami i musem czeloladowym, oto przepisy na te specjały:
Składniki na 24 sztuki:
- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dużych żółtek
Uwaga: 1 szklanka ma pojemność 250 ml, 1 łyżka ma pojemność 15 ml (jak zawsze na Moich Wypiekach).
W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć.
W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać.
Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.
Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).
Piec w temperaturze 290ºC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!).
Można podawać oprószone cynamonem. SMACZNEGO!
Mus czekoladowy:
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 80 g cukru
- 200 g czekolady do gotowania deserowej
- 50 g masła
- solone orzechy nerkowca do posypania
Jajka najpierw wyszorowałam a potem sparzyłam we wrzącej wodzie przez 3 sekundy.
Najlepiej jaja kupować z pewnego źródła z certyfikatem jakości.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Do żółtek dodałam 2/3 cukru i ucierałam mikserem aż masa stała się aksamitna i miała konsystencję jasnego kremu.
Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z pokrojonym na kawałki masłem.
Po rozpuszczeniu czekoladę jeszcze mieszałam aż stała się jednolitą masą.
Teraz mieszając mikserem połączyłam masę czekoladową z ubitymi żółtkami.
Białka ubiłam na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
Potem delikatnie mieszając połączyłam pianę z białek z masą czekoladową.
Mus rozlałam do pucharków, posypałam posiekanymi solonymi nerkowcami i wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Pamiętajcie że jaja muszą być świeże, z pewnego źródła i przed spożyciem należy je umyć i wyparzyć.
Najlepiej jaja kupować z pewnego źródła z certyfikatem jakości.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Do żółtek dodałam 2/3 cukru i ucierałam mikserem aż masa stała się aksamitna i miała konsystencję jasnego kremu.
Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z pokrojonym na kawałki masłem.
Po rozpuszczeniu czekoladę jeszcze mieszałam aż stała się jednolitą masą.
Teraz mieszając mikserem połączyłam masę czekoladową z ubitymi żółtkami.
Białka ubiłam na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
Potem delikatnie mieszając połączyłam pianę z białek z masą czekoladową.
Mus rozlałam do pucharków, posypałam posiekanymi solonymi nerkowcami i wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Pamiętajcie że jaja muszą być świeże, z pewnego źródła i przed spożyciem należy je umyć i wyparzyć.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Comments
Post a Comment